IZGALMAS AGRO-FOGLALKOZÁSOK CSOPORTOKNAK

Előre bejelentett óvodás és iskolás csoportok részére tartunk max. 45 perces (a csoport összetételétől függően változhat) foglalkozást agrártudományi és biológia témakörökben nyitvatartási időben. Egyszerre min 10, legfeljebb 20 főt tudunk fogadni. Ha nagyobb létszámmal érkeztek, a csoport egyik fele az interaktív kiállításokat tudja megnézni, miközben a másik része részt vesz a foglalkozáson. A megváltott belépőjegy ára tartalmazza a kiállításra való belépés díját is. Válaszd ki, melyik foglalkozás érdekel, és mit szeretnél még megnézni nálunk!

  • Foglalkozásaink óvodásoknak, alsósoknak

OVISOKNAK és ALSÓSOKNAK
SZEMezgető - Agroverzum foglalkoztató

Búza, zab, kukorica, rizs, bab, borsó, lencse... Termések, mint ehető és iható élelmiszerek. Mindennap találkozhatunk velük a tányérunkon, a poharunkban, de sok mesében is szerepelnek, Hamupipőkétől az égig érő paszulyon keresztül Borsószem királykisasszonyig. Beszélgetés, játék és ismeretek ezekről az ehető növényekről. Hol teremnek? Kik termelik ezeket? Ehetőek, ihatóak és még mire jók? Hogyan kerülnek a zacskóba, a boltok polcaira?
Ritka a búza konkoly nélkül. „Két szem búza, két szem rozs…” – szólásainkban, közmondásainkban, népdalainkban is gyakran találkozunk velük. Ismerkedjünk meg velük egy olyan helyszínen, ahol igazán sokat tudnak ezekről a növényekről.
A tudományról kicsiknek.
Szóló szőlő, mosolygó alma - Agroverzum foglalkoztató

A foglalkozáson az egészséges táplálkozással ismerkedünk. Enni, inni, de mindegy, hogy mit? Ez a foglalkozás a tejtermékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a húsfélék és a víz fogyasztásának fontosságáról szól játékosan, a gyerekek életkorának megfelelően.
Miért együnk sok gyümölcsöt, zöldséget? Mire jók a tejtermékek? Ehető-e a chips? Mitől növünk, mitől hízunk? Finom-e a cukor? Testünkben mennyi víz van?
A foglalkozás végén almát is eszünk, természetesen.
Miből készül a süti? - gasztrolabor - Agroverzum labor

Ezen a foglalkozáson arról tudnak meg a gyerekek nagyon sokat, hogy milyen gabonafélékből készül a keksz vagy a müzli. Együtt el is készítjük a finomságokat.
Színes kísérletek a növények világában - Agroverzum labor

A foglalkozáson résztvevők játékos, szórakoztató kísérletekkel ismerhetik meg az egyik leggyakoribb növényi színanyag, az antocián tulajdonságait, kémhatástól függő színét.

BIOLAB FOGLALKOZÁSOK

Előre bejelentett felső tagozatos és középiskolás csoportok részére tartunk kb. 45 perces laborbemutató foglalkozást agrártudományi és biológia témakörökben nyitvatartási időben. Egyszerre min 10, legfeljebb 15 főt tudunk fogadni. Ha nagyobb létszámmal érkeztek, a csoport egyik fele az interaktív kiállításokat tudja megnézni, miközben a másik része részt vesz a laborfoglalkozáson. A gasztro - és keményítő foglalkozásainknál felhasznált termékek allergén anyagokat (laktóz, glutén) és cukrot tartalmaznak. Amennyiben ezekre érzékeny, vagy cukorbeteg tanuló kíván részt venni a foglalkozáson, azt csak írásos szülői engedéllyel teheti meg.

  • BioLab bemutatók felső tagozatosoknak és középiskolásoknak

FELSŐSÖKNEK és KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
Az élő talaj - Agroverzum labor
A talajban nyüzsög az élet. Még itt, a Kastélyparkban is. Talajminták mikroszkópos vizsgálatával számos élőlény mutatható ki és határozható meg.
Növényi kártevők és kártételük - Agroverzum labor
A foglalkozáson résztvevők egy rövid előadás után sztereómikroszkóp segítségével vizsgálhatják a rovarok különböző típusú szájszerveit és megismerkedhetnek néhány érdekes kártevővel és jellegzetes kárképükkel.
Színes kísérletek a növények világában - Agroverzum labor
A foglalkozáson résztvevők játékos, szórakoztató kísérletekkel ismerhetik meg az egyik leggyakoribb növényi színanyag, az antocián tulajdonságait, kémhatástól függő színét.
DNS- molekula kivonása növényi sejtekből - Agroverzum labor
A foglalkozáson résztvevők egy rövid előadás után egyszerű a háztartásokban is megtalálható anyagokkal, gyümölcspépből vonják ki, teszik láthatóvá a DNS-molekulát.
A keményítő - Agroverzum labor
A gabonafélék keményítő tartalmának fontosságára hívja fel a figyelmet a foglalkozás. A világ ugrásszerűen emelkedő népességének, jó minőségű élelmiszerekkel való ellátása, nagy terhet ró a mezőgazdaságra. A magas keményítő tartalmú élelmiszerek testünk energiával történő ellátásában szinte nélkülözhetetlenek.
A foglalkozáson látványos, szórakoztató kísérletekkel ismerjük meg a keményítő tulajdonságait pl. a keményítő lebontása az emberi szervezetben, vagy a keményítő felhasználása a gumicukor gyártásában.
A sztereo mikroszkóp világa

Sztereo mikroszkóp használatának megismertetése ill. a használatával vizsgálható néhány állat növény, növényi szervek megismerése.
A foglalkozás célja a figyelem felkeltése a tudományos munka és az alkalmazott biológia iránt, a sztereó mikroszkóp csodálatos vizuális világa által a természet és a biológia megszerettetése, néhány élőlény alaposabb megismerése.

SZABADTÉRI FOGLALKOZÁSOK

Előre bejelentett felső tagozatos és középiskolás csoportok részére tartunk kb. 60 perces szabadtéri foglalkozást a Kastélyparkban szerdán, csütörtökön és pénteken: 10-11 óráig, 11-12 óráig és 14-15 óráig - (ettől eltérő időpontokról egyeztetés szükséges). Egyszerre min 10, legfeljebb 30 főt tudunk fogadni. Ha nagyobb létszámmal érkeztek, a csoport egyik fele az interaktív kiállításokat tudja megnézni, miközben a másik része részt vesz a foglalkozáson.

MINDEN KOROSZTÁLYNAK
Fű, fa, virág a kastélyparkban

A természet megismerése, megismertetése egy fontos lépcsőfok abban, hogy a felnövekvő nemzedék a későbbiekben hogyan viszonyul a környezetéhez. Ebben segít ez a foglalkozás, amelyen belül megismerhetjük a parkban található növényfajokat, a különböző évszakokhoz igazodó tematikával.
Télen elsősorban a fásszárú növények jellegzetes kérge ill.rügyei, és fán maradó termései alapján történik a határozás.
Tavasszal a fák és cserjék határozása kibővül a parkban nyíló tavaszi virágok megismerésével.
Nyáron, ill. ősszel elsősorban a fák levelei, termései alapján történik a fajhatározás.
Termések és magvak - Brunszvik - kastély parkja
A foglalkozáson résztvevők rövid előadás után, csapatokra osztva vaktérkép és a termések vázlatos rajzát tartalmazó lapok segítségével terméseket gyűjtenek a parkban. A foglalkozáson a csapatok versengenek egymással, az a csapat nyer, amelyik a legtöbb általunk meghatározott termést begyűjti. A foglalkozás elsősorban az őszi időszakban foglalható.
Vezetett parkséták
A séta során az angolpark és a kastély történetéről beszélünk játékos keretek között, miközben megismerkedünk a park lenyűgöző évszázados fáival és az éppen nyíló lágyszárú növényekkel. Ezt a sétát az évszaktól függetlenül bármikor el tudjuk indítani.

TÁRLATVEZETÉS

Előre bejelentett csoportok részére, érdeklődésüknek megfelelően, tárlatvezetéseket tartunk. Szakvezetéssel tekinthető meg az Agroverzum, a Kastélypark és a Beethoven Emlékmúzeum állandó kiállítása. A 1-1 tárlatvezetés kb. 50 perces. Ha mindhárom helyszínt szakmai vezetéssel szeretnék megnézni, akkor kb. két órával kell számolni. A tárlatvezetések lehetőséget teremtenek arra, hogy az érdeklődésnek megfelelő témáról bővebben beszélgessünk. Az egyes helyszínek belépőjegye mellé a tárlatvezetésre is jegyet kell váltani.

  • A TÁRLATVEZETÉS DÍJA

TÁRLATVEZETÉSEKAGROVERZUMBEETHOVEN
EMLÉKMÚZEUM
KASTÉLYPARK
50 perces tárlatvezetés
Min. 10, max. 20 fő részére;
Belépőjegy
+1000 Ft/fő
Belépőjegy
+1000 Ft/fő
Belépőjegy
+1000 Ft/fő
100 perces tárlatvezetés
Min. 10, max. 20 fő részére;
KOMBINÁLT TÁRLATVEZETÉS
(Bármelyik két látnivaló)
Belépőjegy +1500 Ft/fő
120 perces tárlatvezetés
Min. 10, max. 20 fő részére;
KOMBINÁLT TÁRLATVEZETÉS
(Agroverzum, Beethoven Emlékmúzeum és Kastélypark)
Belépőjegy +2000 Ft/fő

INFORMÁCIÓK

  • Regisztráció

Az Agroverzum foglalkozásaira, az Élménylabor BioLab bemutatóira, tárlatvezetésre előre bejelentett csoportokat fogadunk. Bejelentkezés a tervezett látogatás előtt legalább két héttel az információs telefonszámon vagy a helyszínen. A csoportlétszám min. 10 fő és max. 20 fő.

Információs telefonszám: +36 30 629 3083
E-mail: info@agroverzum.hu

  • Kik tartják a foglalkozásokat?

MUNKATÁRSAINKELÉRHETŐSÉGEK
Dr. Bajzáth Judit
osztályvezető
Telefonszám: +36 30 249 4351
E-mail: bajzath.judit@agroverzum.hu
Hartmann Éva
kulturális menedzser
Telefonszám: +36 30 251 5752
E-mail: hartmann.eva@agroverzum.hu
Lenkefi István
múzeumpedagógus
Telefonszám: +36 30 629 3133
E-mail: lenkefi.istvan@agroverzum.hu

Mészáros Judit
múzeumpedagógus
Telefonszám: +36 30 629 3214
E-mail: meszaros.judit@agroverzum.hu

Dr. Molnár Dénes
Tárlatvezető
Telefonszám: +36 30 629 3235
E-mail: molnar.denes@agroverzum.hu

  • A látogatásról

Cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Telefonszám: +36 30 629 3083
Postacím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Weboldal: www.agroverzum.hu
Facebook/agroverzum
E-mail: info@agroverzum.hu
Vonattal érkezők a Martonvásár vasútállomástól, a Kastélypark melletti úton tíz perces sétával (kb. 850 méter) érkeznek a főbejárathoz, ahonnan már csak pár lépés az Agroverzum épülete.
A gépkocsival érkezők részére a Kodály utca felől megközelíthető, táblával jelzett (Agroverzum parkoló) parkolóbejáraton keresztül 46+2 fős, kerítéssel határolt parkolóhely áll rendelkezésre a Kastélyparkban nyitvatartási időben. A megváltott belépőjegyek a parkolás díját is tartalmazzák. További parkolóhelyek a Kodály utcai közterületen találhatók, az Agroverzum parkolóján kívül.
Az Agroverzum, illetve a Kastélypark területére autóval behajtani csak engedéllyel lehet.
Busszal érkezők a Kodály utcai közterületi parkolóban állhatnak meg, ahol a csoport biztonságosan le tud szállni a buszról. Busszal parkolni csak az arra kijelölt buszparkolóban lehet a Dózsa György utcában (közel a főbejárathoz).
A kerékpárral érkezők a Brunszvik-kertben lévő tárolóban helyezhetik el kerékpárjukat. A kapuktól a tárolókig a bicikliket csak tolni lehet. Étkezési lehetőség az Agroverzum épületében működő Agrobárban van, ahol változatos hidegkonyhai ételek fogyaszthatók elérhető áron. Így akár egész napos látogatás is tervezhető.
Az Agroverzum közelében található egyéb látnivaló: Óvodamúzeum (2462 Martonvásár, Dózsa Gy. út 13.)

Programjainkról, eseményeinkről és további információkról részletesen olvashatsz honlapunkon és Facebook oldalunkon is (Facebook/agroverzum).