E lőre bejelentett felső tagozatos és középiskolás csoportok részére tartunk kb. 45 perces laborbemutató foglalkozást természet- és agrártudományi témakörökben. A foglalkozások időpontjai: csütörtökön és pénteken, 10-11 óráig, 11-12 óráig és 14-15 óráig. Egyszerre min. 10, legfeljebb 15 főt tudunk fogadni. Ha nagyobb létszámmal érkeztek, a csoport egyik fele az interaktív kiállításokat tudja megnézni, miközben a többi diák részt vesz a laborfoglalkozáson. A laborban témától függően használunk laboreszközöket, mikroszkópot a laborvezető múzeumpedagógus irányításával.

  • BioLab bemutatók felső tagozatosoknak és középiskolásoknak

FELSŐSÖKNEK és KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
Az élő talaj - Agroverzum labor
A talajban nyüzsög az élet. Még itt, a Kastélyparkban is. Talajminták mikroszkópos vizsgálatával számos élőlény mutatható ki és határozható meg.
Növényi kártevők és kártételük - Agroverzum labor
A foglalkozáson résztvevők egy rövid előadás után sztereómikroszkóp segítségével vizsgálhatják a rovarok különböző típusú szájszerveit és megismerkedhetnek néhány érdekes kártevővel és jellegzetes kárképükkel.
Színes kísérletek a növények világában - Agroverzum labor
A foglalkozáson résztvevők játékos, szórakoztató kísérletekkel ismerhetik meg az egyik leggyakoribb növényi színanyag, az antocián tulajdonságait, kémhatástól függő színét.
DNS- molekula kivonása növényi sejtekből - Agroverzum labor
A foglalkozáson résztvevők egy rövid előadás után egyszerű a háztartásokban is megtalálható anyagokkal, gyümölcspépből vonják ki, teszik láthatóvá a DNS-molekulát.
A keményítő - Agroverzum labor
A gabonafélék keményítő tartalmának fontosságára hívja fel a figyelmet a foglalkozás. A világ ugrásszerűen emelkedő népességének, jó minőségű élelmiszerekkel való ellátása, nagy terhet ró a mezőgazdaságra. A magas keményítő tartalmú élelmiszerek testünk energiával történő ellátásában szinte nélkülözhetetlenek.
A foglalkozáson látványos, szórakoztató kísérletekkel ismerjük meg a keményítő tulajdonságait pl. a keményítő lebontása az emberi szervezetben, vagy a keményítő felhasználása a gumicukor gyártásában.
A sztereo mikroszkóp világa

Sztereo mikroszkóp használatának megismertetése ill. a használatával vizsgálható néhány állat növény, növényi szervek megismerése.
A foglalkozás célja a figyelem felkeltése a tudományos munka és az alkalmazott biológia iránt, a sztereó mikroszkóp csodálatos vizuális világa által a természet és a biológia megszerettetése, néhány élőlény alaposabb megismerése.

Részletek >

BIOLAB BEMUTATÓK

Az Élménylaborban tudományos programjainkon évente több alkalommal, a Kutatók éjszakáján, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával vagy a zöld jeles napokon különleges bemutatókat tartunk. A 45 perces interaktív Élménylabor bemutatókon kutatóink segítségével kipróbálhatod a labor eszközeit és tudományos kísérleteket végezhetsz a talajokkal, a vízzel vagy a növényi sejtekkel kapcsolatban.
Figyeld a részletes programajánlónkat, ahol Te is választhatsz a bemutatók közül.

Részletek >