A harmadik leány, Karolin szintén ismerte Beethovent, de nagyon fiatalon férjhez ment Teleki Imre grófhoz és életének további részét Hosszúfalván élte le. Elsőszülött lánya Blanka az első magyarországi leánynevelő intézet alapításával írta be nevét a kultúrtörténet „aranykönyvébe”. Az 1848–49-es Forradalom és Szabadságharc bukása után a bujdosók rejtegetése és „lázító iratok” kiadása miatt a császári udvar 10 év várfogságra ítélte. A kufsteini évek után a laibachi várbörtönbe kerül, ahonnan 1857-ben amnesztiával szabadul, Magyarországra már nem is tér haza, Párizsban halt meg, ott is van eltemetve.

Ugyan nem Brunszviknak hívták – olasz nevet viselt –, de anyja, Brunszvik Zsuzsanna révén mégis a család sarja volt az a Giulietta Guicciardi, kinek emlékét a cisz-moll (Op. 27 No. 2), ismertebb nevén „Holdfény szonáta” ajánlásával örökítette meg Beethoven.


A sok vitát kiváltó, Beethoven halála után egy rejtett fiókból előkerült címzés és dátumozás nélküli, három részből álló, a „Halhatatlan kedveshez” néven ismerté vált levél „címzettjében” nagy valószínűséggel Jozefint tisztelhetjük az utóbbi 30 év kutatásai alapján.