2019. szeptember 27.
19.00-22.00 |
A Kutatók éjszakája program az ATK Agroverzumban és az ATK Mezőgazdasági Intézetében
18.00-19.00
Élménylabor bemutató: Bűncselekmény a gyümölcsöskertben - nyomozás DNS-molekulával Horkay-Körtélyesi Szabinával és Lenkefy Istvánnal
Ismerjük meg az agrártudományokat!
Dr. Soós Vilmos: Vigyázat! Mutánsok a Fitotronban!
Végül megmentik a mutánsok a Földet? Avagy hogyan járul hozzá a genetikai sokféleség és a gének tanulmányozása a jobb növényfajták létrehozásához.
Dr. Szakács Éva: Miért jó, ha világít a kromoszóma?
A kromoszómától a jól termő búzáig. A klímaváltozás újabb és újabb kihívások elé állítja a gabonanemesítést is. Ismerkedés a Génmegőrzési Osztály munkájával.
Dr. Rakszegi Marianna és Tóth Viola:
A siker titka, a sikér!
Liszt-kavalkád és tészta dagonya: gabonafélék, lisztek és a jó tészta. De hogyan dönthető el, hogy melyik lisztből lesz a jó tészta? Készülékek és technológiák a gabonák és a liszt sütőipari minőségének vizsgálatához.
Tóthné Dr. Zsubori Zsuzsanna: A tengeri tengernyi titka
Hogyan születik egy új kukorica fajta? Miért pattog ki a kukoricaszem? Kell-e fegyvertartási engedély a vetőpuskához? A labor, ahol a kukorica titkait fürkészik – bepillantás a kukoricanemesítők mindennapjaiba.
19.00-20.00
Élménylabor bemutató: A keményítő - Gasztro-túra Horkay-Körtélyesi Szabinával és Lenkefy Istvánnal
Mindennapi tudomány – Génektől a globális klímaváltozásig: esti tárlatvezetés az Agroverzum kiállításában Bajzáth Judittal
Ismerjük meg az agrártudományokat!
Dr. Soós Vilmos: Vigyázat! Mutánsok a Fitotronban!
Végül megmentik a mutánsok a Földet? Avagy hogyan járul hozzá a genetikai sokféleség és a gének tanulmányozása a jobb növényfajták létrehozásához.
Dr. Szakács Éva: Miért jó, ha világít a kromoszóma?
A kromoszómától a jól termő búzáig. A klímaváltozás újabb és újabb kihívások elé állítja a gabonanemesítést is. Ismerkedés a Génmegőrzési Osztály munkájával.
Dr. Rakszegi Marianna és Tóth Viola:
A siker titka, a sikér!
Liszt-kavalkád és tészta dagonya: gabonafélék, lisztek és a jó tészta. De hogyan dönthető el, hogy melyik lisztből lesz a jó tészta? Készülékek és technológiák a gabonák és a liszt sütőipari minőségének vizsgálatához.
Tóthné Dr. Zsubori Zsuzsanna: A tengeri tengernyi titka
Hogyan születik egy új kukorica fajta? Miért pattog ki a kukoricaszem? Kell-e fegyvertartási engedély a vetőpuskához? A labor, ahol a kukorica titkait fürkészik – bepillantás a kukoricanemesítők mindennapjaiba.
20.00-21.00
Élménylabor bemutató: Bűncselekmény a gyümölcsöskertben - nyomozás DNS-molekulával Horkay-Körtélyesi Szabinával és Lenkefy Istvánnal
Génektől a globális klímaváltozásig: esti tárlatvezetés az Agroverzum kiállításában Bajzáth Judittal
21.00-22.00
Esti séta az angolparkban Lenkefy Istvánnal
A programok ingyenesen látogathatók, de regisztrálni szükséges a www.kutatokejszakaja.hu oldalon
|