MTU-logo-felirattal-2023_mtu szlogen mta

Tudomány – Válaszok a globális kihívásokra
Előadások, laborfoglakozások és élménylabor bemutatók

 • Tudomány – Válaszok a globális kihívásokra

  9.00-11.00: Élelmiszerbiztonság, élelmiszerminőség

  A program két részből áll: előadás és laborlátogatás két csoportban

  9.00-10.00: Előadások az Agroverzum Előadótermében

  Rakszegi Mariann: Biztonságos és egészség támogató gabona alapú élelmiszerek és minőségük

  Mitől lesz egészségtámogató a gabona és mitől lesz jó a minősége? Bemutatásra kerülnek a gabonaszem legfontosabb összetevői, melyek meghatározzák a liszt és a tészta sütőipari tulajdonságait és táplálkozástani jelentőségét valamint fogyasztásának veszélyeit.

  A lisztlaborban bemutatásra kerülnek a legfontosabb vizsgálati technikák, melyek segítik a nemesítőket a legjobb sütőipari tulajdonságú genotípusok kiválasztásában. A tészta dagasztási tulajdonságainak meghatározásán túl a liszt kémiai összetételének vizsgálataival is megismerkedhetnek a látogatók, mely segít az egészségtámogató, bioaktív komponenseket legnagyobb mennyiségben tartalmazó gabonafélék kiválasztásában.

  Spitkó Tamás: Takarmányminőség és élelmiszerbiztonság a kukoricatermesztésben

  Az állati takarmányozás ugyanolyan egészséges és teljes értékű tápanyagokat igényel, mint az emberi táplálkozás. A haszonállatok egészsége és „jól-léte” befolyásolja az előállított állati eredetű termékek (tojás-hús-tej-ruházat stb.) minőségét. Az egészséges, felhalmozódó toxinoktól mentes állati termékek előállításának feltétele az egészséges, minőségi, természetes, méreganyagoktól mentes takarmány előállítása. Lehet ilyen jó minőségű egészséges termesztett növényeket előállítani? Képesek vagyunk előállítani hagyományos és ökológiai mezőgazdálkodásban jó minőségű, egészséges, teljes takarmány értékű nyersanyagokat? Az előadásban ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

  10.00 - 10.30: Rakszegi Mariann: Kalászos Gabona Nemesítési Osztály, Lisztlabor

  10.30 - 11.00: Rakszegi Mariann: Kalászos Gabona Nemesítési Osztály, Lisztlabor

  10.00-12.00: „Green deal”, fenntartható mezőgazdaság és ökológiai termesztéstechnológia

  A program két részből áll: előadás és laborlátogatás két csoportban

  10.00-11.00: Előadások az Agroverzum Előadótermében

  Áldott-Sipos Ágnes: Fenntartható kukoricatermesztés és nemesítés

  Növénytermesztés jövőbeli kihívásai közül talán az egyik legfontosabb a fenntarthatóság kérdése. Lehet-e olyan termelést folytatni, hogy ne vegyen ki többet a természetből sőt, ha lehet inkább adjon vissza? Fenntartható termesztési rendszerek lényege, hogy úgy biztosítsunk egészséges élelmiszereket és takarmányt, hogy azzal ne károsítsuk a környezetünket. Ha a mezőgazdaság kevesebb növényvédőszert, műtrágyát és üzemanyagot használ, ezzel jelentős mennyiségű káros anyag kibocsátástól kíméli meg a környezetünket. A fenntartható növénytermesztés a környezeti tényezőkkel szemben jobban ellenálló növényi fajtákat és hibrideket igényel. Napjainkban a növénynemesítés felkészül új, fenntartható termesztés technológiában is kiváló terméseredménnyel rendelkező nemesítési alapanyagok fejlesztésére.

  Mikó Péter: Kalászos kutatások az ökológiai fenntarthatóság jegyében

  Az európai mezőgazdasági termelés hosszú távú fenntarthatóságát biztosítani hivatott megállapodás, a "Grean Deal" egyik legfontosabb célkitűzése a természeti környezetünk és az élőlények sokszínűségének megóvása. E célok elérése érdekében dolgoznak az agrárkutatók is Európa szerte. A martonvásári MKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetében célzott kutatások folynak a szántóföldi növénytermesztés környezetterhelésének mérséklése érdekében, melynek fontos része az új környezeti és termesztési feltételek között is helytálló kalászos fajták előállítása, illetve az ökológiai gazdálkodás, mint művelési mód, nyújtotta lehetőségek minél eredményesebb alkalmazásának elősegítése. Ez utóbbi kutatások immár két évtizede folynak Martonvásáron, ahol a talajélet és a termesztett növények sokszínűségének fokozása érdekében növénytársításokkal, új fajok termesztésbe vonásával, valamint célzott növénynemesítési munkával segítik a kutatók hazánk és Európa zöld átállását.

  11.00-11.30: Soós Vilmos: Fitotron

  11.30-12.00: Soós Vilmos: Fitotron